fredag 4 januari 2008

Nollåttans år! Leve storstan!


Flest i världen bor i storstan.

Låt oss fira storstan i år! Det svenska bidraget kommer från DNs nöjesbilaga På Stan som klurigt nog har utropat 2008 till ... nollåttans år förstås. Dags för den här stan (märks d att jag bor i Sthlm?) att sträcka på sig alltså.

Och inte bara denna - utan alla stadsbor världen över. 2008 kommer vi nämligen bli fler än de som bor på landsbygden. För första gången i mänsklighetens historia! Det är en helt enorm milstolpe vi passerar och jag hoppas den får större ... och Större... och STÖRRE utrymme i alla tänkbara sammanhang.

Sidas nya Afrikastrategi t ex (som verkar göra en Fuglesang med ständigt uppskjutna uppskjutningar) - på vilket sätt kommer den ta in att Afrikas och Asiens städer kommer dubblera sin urbana befolkning under en enda generation? När frågan ställdes i somras stod den landsbygdskramande panelen som frågetecken. Ändring! Gilla läget och hitta möjligheter!

Det gör rapporten med det fantastiska namnet "Unleashing the Potential of Urban Growth" är kittlande och gastkramande läsning från FNs befolkningsorgan UNFPA. De varken duckar för problemen eller blundar för möjligheterna.

Människor lever i städer. Städer lever. Leve städer!

ps. Hittade rapporten genom att söka "världens städer" på pedagogiska resurssidorna. där fanns också länk till frågesport på nätet om världens städer. en annan än geografispelet från tidigare inlägg. och... ds.



Inga kommentarer: