fredag 24 augusti 2007

"Ja, men år 1389 så var det VI som..."

Utsikt från köksfönstret i Pristina
Foto: Martin Bergström


Så började så många förklaringar till läget när jag var i Kosovo. Jag kom efter upploppen 2004 och åkte innan förhandlingarna 2006 hade lett till något förslag. Det var en lugn period och Kosovo kände av medieskuggan från Darfur, Katrina, Irak.

Men nu balanserar Kosovo mellan våld och utveckling lika oskyddat som bildens byggarbetare och media rapporterar alltmer. Och det märks att det är svårt att hitta nyheter från ett ställe där problemen från år 1389 är lika omdiskuterade som möjligheterna för år 2008, 2009, 2010. Det är lätt att då låta "mannen (!) från gatan (!)" säga det ytligt självklara - som på p1morgon igår, istället för att ge plats åt en mer komplex bild, ett nytt perspektiv som kanske kan öppna upp för lösningar. Journalistiken påverkar vår världsbild och den påverkar våra handlingar och förväntningar på andra. "Fredsjournalistik" beskylls ibland för att vara subjektivt - kanske dags att acceptera det och kritiskt granska "Krigsjournalistik" av samma anledning?

Länktips: Superseminarium om fredsjournalistik 4 september

Länktips: Maciej Zaremba och Inga-Britt Ahlenius pratar om FN och Kosovo 5 september

2 kommentarer:

Unknown sa...

Men vad vad vad var det som hände 1389? Du kan då väcka nyfikenhet hos dina läsare... Folkbilda oss lite, tack!

Pernilla sa...

Oj förlåt. Vet inte alla det? Hmmm, det blir eget inlägg om detta. Så ingen missar denna grundläggande, livsviktiga information.