onsdag 29 augusti 2007

Mingelmetoder

Öppet hus på Sida, 27/9


Ååå mingel. Man vet aldrig hur man ska få reda på vilka som egentligen är där, komma nära kändisar eller starta det där samtalet man längtat efter om de där viktiga frågorna som de där viktiga människorna med det viktiga jobbet faktiskt arbetar med dagligen. Instinktivt klamrar man sig fast vid nån (vem som helst!) man har träffat förut och alltså låtsas att man känner, bara för att slippa se dum ut för sig själv med en pappmugg i handen.

Men jag måste bara säga, i dessa tider av Sidaspöande, att deras öppet hus i måndags var det bästa mingel jag nånsin har varit på. Det var så härligt uppstyrt. Alla Sida-medarbetare hade namnbrickor och stod under en skylt med nåt ämne som man kunde börja prata om, på alla bord fanns godis och ett relevant informationsblad, i en hörna fick man höra om goda exempel och bäst av allt:

De hade öppen frågestund! Alltså verkligt öppen. I en hel timme. Med CHEFEN. Man kunde gå in från gatan (lockad av de faktiskt kaxiga affischerna: "Svenskt bistånd dödar barn") och ställa frågor om varför Mugabes Zimbabwe straffas för att de försöker ge fattiga lite jord eller om det är jobbigt med religioner som lägger sig i familjeplanering eller om Sida tänker på att det finns svenskar som behöver tandproteser när de utvärderar effekten av svenska skattepengar som går till bistånd. Och ja - biståndsproffsen drog efter andan, log snett eller rynkade ögonbrynen, men det var så skönt att folk fick fråga det de undrade helt enkelt.

Länktips: För er som inte själva orkat leta rätt på Listan med länder som kommer fortsätta få bistånd.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Åh, jag hade verkligen velat gå dit på SIDAs öppet hus, men fick ändrade planer i måndags... Vad svarade dom på frågan om tandproteser?

Men viktigast av allt - vilka minglade du med?
Och vad fick du fram som kan stärka solidariteten med alla internationella och dess hållbara utveckling? Hm. Många frågor!

Pernilla sa...

De svarade att det är jätteviktigt med utvärdering och att enligt en "stor genomlysning med flera studier" var 2/3 av biståndsprojekten bärkraftiga efter att biståndet drogs ner.

Och jag kan förstås inte avslöja mina källor men fick fram att riktlinjerna nu är så detaljerade att det kan stå att Sverige "ska bygga sjukhus" oavsett vad vi gjort tidigare, att Sida samarbetar med FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) som snart publicerar en stor rapport kring miljö-konflikt-kopplingen och att ungdomsperspektivet inte direkt är framträdande inom biståndet. Fast det där sista visste vi kanske redan?

Unknown sa...

Jag hade också gärnat varit med på minglet om jag hade känt till det!

Ärligt talat så låter det så intressant när du förklarar hur det var och vilka frågor de väckte. För att inte tala om mingeltekniken!! Många tips om hur man ska och inte ska bete sig på mingel, speciellt när man anordnar sånt.