måndag 22 oktober 2007

Klimat, klimat, klimattjat - minns någon hållbar utveckling?

En utmaning, och inte bara att rita

Jag ska prata hållbar utveckling på folkbildningskonferensen. Det känns helt ute. Hållbar utveckling var för svårt, ja ni ser ju själva på bilden. "Det handlar om allt" sa vi på nittiotalet. Kunde inte renodla vårt budskap. Och aktivistmarknaden straffade oss mycket riktigt. Övergav FNs konferenser om hållbar utveckling för att istället kasta sig över världens handelsministrar. Och se nu. Nu är det slutsnackat om WTO, t o m om "svarta blocket" och deras stenkastning.

Istället är det klimat klimat klimat och det enda svarta blocket är regnkapporna. Och eftersom klimat också är komplicerat så är det snart bara en utsläppsnivå vi behöver komma ihåg. 400 ppm så överlever vi. 400! Nej, jag vet inte vad det är, men håll 400. Tills nästa fråga tar vid, vi kan pusta ut och diskutera mäns våld mot kvinnor eller en global regering medan vi flyter bort på en packe drivved.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det här att blogga?? Alla talar om det men just här verkar ingen utom Pernilla göra det.

Jag vill ialla fall ge lite återkoppling på hur det gick på folkbildningskonferensen:
Jag tycker att du, Pernilla verkligen gjorde det jättebra ( eller heter kanske grymt bra, sjukt bra, fett bra e dyl i detta medium?) Din ambition att,trots den enorma folkmassan, göra formen folkbildningsmässig, skall du ha all heder av! Det känns lite hoppfullt att ha dig med på drivvedsflotten när vi sköljs iväg. Ser fram emot Hållbarhetskonferensen 24-25 januari!
Monika Sundström, Hola fhsk

Anonym sa...

Minns nån Agenda 21? Det går fortare och fortare i att byta trendord i miljösvängen. Jag tror på helhetsperspektiv vilket är en poäng med 'hållbar utveckling' fast det kan ibland tolkas som hållbar tillväxt vilket jag säger är Business as usual.

Ni som är nya i det gröna och plötsligt grips av klimatkrisens kallsvett, känner ni inte att nästa steg i förståelsen av problemet är 'Allt hänger ihop'? Bilberoende-reklamen-stressen- rasismen mot de kryllande fattiga-forskningsberoendet- naturinkompetens-företagsmaffian- media-fjärilseffekter?

Det blir som Gud ungefär. Hållbar utveckling har 99 namn.