måndag 17 september 2007

Byta svett


Right here is where you start paying. In sweat.


Kultur är så fascinerande. I inga andra aktiviteter kan det bli så uppenbart uselt om man inte lägger in sin själ, sticker ut hakan, riskerar nåt. En dålig rapport kan sminkas med långa ord och snygga diagram. Dålig dans är ju helt obeskrivligt plågsam för alla inblandade.

Därför är jag också fascinerad av kulturutbyte som bistånd. Eller det heter ju helst inte bistånd utan utvecklingssamarbete i partnerskap. Men alla som försökt vet nog hur svårt det kan vara att vara partners när en har alla pengarna och längre skolgång och längre argument som kan tysta vår "partner". Så länge vi håller oss på den abstrakt intellektuella nivån i alla fall.

Men när man ska skapa nåt ihop måste man ju gå ut på linan och satsa. Inte pengar. Utan kropp och själ. I fredags såg jag smakbitar av Bildas musikfestival Dandanat som de kör i Palestina en gång om året. Musiker och dansare från Sverige och Palestina visar upp sin grej för varandra och sen skapar de akter ihop. Dansgruppen Vilda (på bilden) var där och svettades ner hela dansgolvet. De utvecklade (sic!) en dansföreställning i samarbete (sic!) med en palestinsk dansgrupp som var grymt bra på att hoppa, medan Vilda var bättre på att snurra. Partnerskap.


ps1. Bilda är ett studieförbund. ds
ps2. Jag hoppas ni uppskattar att jag avstod från ordvitsar kring Vilda och Bilda. Det var svårt. ds.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Det svåraste är ju verkligen att den ena har alla pengar och mer skolutbildning, men du har rätt i att själ och hjärta kan båda ha, och det är väl då som det kan bli mer jämställt?

Ps. Vad betyder: (sic!) ?

Pernilla sa...

ja men exakt. och när "vi" tar en risk, gör en mer personlig insats - inte bara gömmer oss bakom vår organisation eller policy eller fantastiska samhällsbyggnad - DÅ kan vi få ett lite mer jämställt partnerskap.

ps. jag använder det i betydelsen "jo, precis det ordet", för en mer utförlig beskrivning, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Sic%21
ds.

Anonym sa...

Jag visste väl att du skulle gå igång med detta, den sanna folkbildaren hon är..
/Sara

Pernilla sa...

Men vem går inte igång på modern dans?