torsdag 20 september 2007

You gotta ask yourself, do you matter. Well, do you, punk?



21/9 2008 - European Social Forum i Malmö är slut. När du går hem efter alla föredrag, workshops och möten efter möten efter möten - har du förändrat? Eller var alla aktiviteter ett sätt att kanalisera din kreativitet och ditt missnöje ... rakt ut i sanden? Var du den duktiga deltagaren, som makten kan peka på och säga "titta, vi är jääättesnääälla, de får vara jääätteaktiva" när du än en gång pratat dig hes om hur jävligt det är i mellanöstern eller hur bra en watercone är i öknen? Eller var du verkligen en del av en folklig organisering, ett skapande, en uppbyggnad av nya alternativ?

Ungefär så frågar jag mig ibland. Men inte bara jag tydligen - utan även forskare! T ex en Henrik Nordvall (på s 66 en sammanfattning av en sprillans artikel). Han forskar på kopplingar mellan den globala sociala rörelsen och folkbildning! Det ena mer utanför, det andra mer inne i Systemet. Vad kan vi ge varandra?

Sara Andersson, från Attac Sverige, som är med och organiserar ESF Malmö vill att "folkrörelsetraditionen och den demokratiska tradition som finns här" ska "demokratisera och utveckla forumprocessen" (från nya Attac-tidningen Alt). Inte lite - om ett socialt forum liknar andra storsamlingar jag varit på. Hon verkar tro lika mycket på folkbildningen som Säpo gör ;-) Men gör du? Gör jag? Gör vi? Spelar roll alltså?

ps. rubriken är en parafras på ... ja om inte du vet det så gör nåns pappa det. fråga honom. ds.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Hittade tvaa bra laenkar om engagemang i webuniversum. Sponsrade av JAK-banken och Attac. Bada saknas i Kanada, vad jag vet. Sa mkt att gora.

Om man läser gamla skrifter från Folkrörelsernas storhetstid, så fanns det en nämnare som så totalt hängde ihop med engagemanget.

Det var det ideologiska samtalet och möten mellan människor. Ideologin fungerade som kitt mellan människor, band människor samman. Man stod på samma grund och man blickade mot samma mål.

När man stod där enade så var man stark.

Man var inte rädd att ta sig upp på barrikaden och sprida budskapet.
http:
//jak.aventus.nu/Jubileum/40arstal_stamman4.htm

Naomi Klein skriver på CommonDreams om vikten av förtroende och mod för att göra en annan värld möjlig:

“The real problem, I want to argue today, is confidence, our confidence, the confidence of people who gather at events like this under the banner of building another world, a kinder more sustainable world. I think we lack the strength of our convictions, the guts to back up our ideas with enough muscle to scare our elites. We are missing movement power.”

Pernilla sa...

Hej Malin,
Tack för tipsen, det är ju alltid inspirerande med konkreta tips om aktörer och aktioner!